VANHA – Pentuja

Ei pentuja tällä hetkellä.

Keväälle 2021 meillä on suunnitteilla kaksi pentuetta.
Huomioithan ystävällisesti, että en ota vastaan pentuvarauksia ennen pentujen syntymää, alustavat sijoituskoiravaraukset poislukien. 
En voi vaikuttaa siihen montako pentua, tai mitä sukupuolta syntyy. Jos jokin menee pahasti pieleen, synnytyksessä voi kauhuskenaarioissa kuolla vaikka koko pentue. En halua aiheuttaa pettymyksiä pentuja odottaville ihmisille. Minuun voi ottaa yhteyttä hyvissä ajoin etukäteen esittelemällä itsensä ja kertomalla toiveistaan, ja nämä ihmiset asetan aina etusijalle pentujen koteja valitessa. En kuitenkaan koskaan “varaa” kenellekään pentua ennen niiden syntymää. 

Jos olet kiinnostunut Xtravaschnauza-pennusta, lue ensin tämän sivun alalaidassa oleva FAQ-osio,
ja ota sen jälkeen yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse (tai puhelimitse):

heli@xtravaschnauza.org // 045 278 3438 – Heli

IMG-20180505-WA0001

FAQ // Hyvä tietää Xtravaschnauza-pentueista?

Oletko kiinnostunut ottamaan pennun meiltä?

Jos olet kiinnostunut ottamaan pennun meiltä, suosittelen tutustumaan siihen miten pennut elävät meillä läpi pikkupentuajan. Olet tervetullut tapaamaan pentuja kun ne ovat syntyneet ja riittävän vanhoja. En ota pennuille vastaan vieraita kun ne ovat alle 5-viikkoisia. Siihen asti parhaan kuvan pentujemme elämästä saa lukemalla aikaisempaa pentublogia. Tähän tarkoitukseen käy hyvin V-pentujen oma sivut, tai W-pentujen pentublogi.

Miten suunnittelen pentueet

Pentueiden vanhempien valintavaiheessa kriteerit ovat tärkeysjärjestyksessään: 

  1. Terveys – kuinka “eläinlääkärittömän” elämän jalostuskoira on elänyt
  2. Luonne – onko koirassa rodunomaisia luonteenpiirteitä sekä ainesta hyväksi harrastuskoiraksi ja perheenjäseneksi
  3. Karvanlaatu – onko jokapäiväinen elämä metsälenkkeineen karvan puolesta helppoa ja nypintätrimmit vaivattomia kaikille osapuolille
  4. Ulkoisista avuista mittasuhteet, liikkeet ja ylälinja
  5. Muut ulkoiset tekijät sekä mahdollinen menestys näyttelyissä

Mitä edellytän tulevalta omistajalta?

Minulle ihanneluonteinen kääpiösnautseri on työskentelykykyinen, vahvahermoinen, jämäkän ja johdonmukaisen koulutuksen vaativa koira. Se ei ole pehmeä tai alistuva, miellyttämisenhaluinen puudeli vaan pienestä koostaan huolimatta voimakastahtoinen, fiksu yksilö. Pikkupentukin käyttää hyväkseen lepsuilua kasvatuksessa, ja siksi jo kakaran kanssa on oltava mustavalkoinen ja selkeä säännöstö siitä mikä on sallittua, mikä ei. Perheen jokaisen jäsenen tulee oppia kohtelemaan koiraa koirana, ja edellyttämään siltä niitä käytöstapoja joihin sillä on koulutuksen myötä eväät. Vaikka koulutusvastuu olisi koiran pääasiallisella ohjaajalla, koiran käytökseen liittyvien sääntöjen tulee olla perheenjäsenestä riippumattomia. Uuden omistajan on myös huollettava pennun turkki annettujen ohjeiden mukaan, jotta koira voi elää rodunomaista elämää likaa ja kosteutta hylkivine turkkeineen. 

Jos olet kiinnostunut käymään pennun kanssa näyttelyissä, kerrothan siitä minulle jo ensiyhteydenotossasi jotta osaan valita sinulle lupaavan pennun. Annan tuolloin myös erityisesti näyttelyitä ajatellen erillistä ohjausta turkinhuoltoon. Tätä keskustelua ei kannata aloitella siinä vaiheessa, kun pentu on muuttanut jo uuteen kotiin – en ole luultavasti valinnut sinulle lupaavinta pentua näyttelyitä ajatellen. Kasvattejani ei ole pakko näyttelyttää, mutta jos pentuun kohdistuu sellaisia toiveita ovat onnistumisen edellytykset paremmat jos tiedän asiasta etukäteen.

Käytännön asioista

Pennut kasvavat meillä virikkeellisessä ympäristössä, ja ne totutetaan pienestä pitäen ruokailu-, ulkoilu- ja hoitotoimenpiteiden rutiineihin siten että elämä uudessa kodissa lähtee sujumaan mahdollisimman luontevasti. Käytän runsaasti aikaa pentujen sosiaalistamiseen ja totutan ne monipuolisesti muihin koiriin, ääniin ja muuhun arkielämään. Pennut syövät meillä luonnonmukaista raakaravintoa, mutta halutessasi totutan pentusi myös korkealaatuiseen teolliseen ruokaan (Eukanuban lohipohjainen penturuoka).

Xtravaschnauza-pennut luovutetaan siistittyinä ja asianmukaisesti madotettuina. Pennut rekisteröidään, ja saat myös kirjallisen todistuksen eläinlääkärintarkastuksesta, joka suoritetaan ennen luovutusta. Mukaasi saat kattavat hoito-ohjeet, penturuokaa sekä elinikäisen tuen mukaan lukien trimmaukset kasvattaja-alennuksella. Halutessasi tutustutan sinut kääpiösnautserin trimmauksen saloihin hiljalleen pennun kasvaessa omavaraisuuteen asti.

Käytän sopimuksia tehdessäni poikkeuksetta Suomen Kennelliitto ry:n kaavakkeita. Käyttämäni poikkeus-/lisäehdot ovat pennun silmäpeilaus, sekä maininta rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta koskien perinnöllisiä vikoja ja sairauksia. En myy pentuja osamaksulla. En tee mitään sopimuksia suullisesti, ja kaikki pentuun liittyviin sopimusasioihin liittyvät dokumentit ja niihin liittyvä viestintä hoidetaan kirjallisesti sähköpostilla, hyvissä ajoin ennen luovutusta. Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin sopimuksia koskien, mutta haluan kaiken niihin liittyvän viestinnän kirjallisena molempien osapuolten oikeusturvan takia.

Oletko kiinnostunut sijoituskoirasta?

Sijoituskoiran ottaminen on järjestelynä järkevä jos ainakin yksi seuraavista “täsmää” sinuun:

* Olet, nimenomaan koiran ollessa nuori, valmis suhteellisen tiiviiseen yhteistyöhön kasvattajan kanssa varsinkin koskien turkinhuoltoa
* Olet kiinnostunut näyttelyistä, mutta sinulla ei ole vielä riittävästi omaa osaamista aihealueen suhteen
* Olet kiinnostunut kokemaan ja oppimaan lisää kasvatus- ja jalostustoiminnasta oman koirasi elämän kautta

Sijoituskoira edellyttää yhteistyötä turkinhoidon ja yhteydenpidon osalta, jotta koira on näyttelykehiä varten optimaalisessa kunnossa. Sijoituskoiran kohdalla koiraan liittyviä vastuita jaetaan yhdessä ja yhteistyössä, mutta mitään ei tarvitse osata vanhastaan – opetan kyllä kaiken tarvittavan mikäli olet halukas oppimaan. Pyrin etsimään yhteistyökykyisen sijoituskodin jokaisen pentueen lupaavimmalle pennulle, joskus jopa kahdelle.

Koiran sijoittaminen on käytännössä koiran kauppaa erikoisehdoin. Pentu luovutetaan haltijalle maltillista vakuusmaksua vastaan, ja omistajuus siirtyy haltijalle kun yhdessä sovitut tavoitteet (jalostukselliset ja/tai näyttelytulokset) ovat täyttyneet. Varaan siis oikeuden käyttää koiraa näyttelyissä, terveystarkastuksissa ja luonnetestissä etukäteen ilmoitetun kalenterin mukaisesti. Tyypillisesti koiralla on varsin maltillinen määrä näyttelyitä tai muita “menoja” kalenterissa, ja ne osuvat aivan nuoruusvuosille. Myös sijoitusjärjestelyissä käytän aina Suomen kennelliitto ry:n sopimusmallia (nartulle ja urokselle), joka turvaa molempien osapuolten edut. Jos olet kiinnostunut sijoituskoirasta, kerrothan siitä ja kiinnostuksen taustoista minulle reippaasti, heti alkuunsa.

Tyypillisesti sijoituskoiran potentiaalinen haltija asuu kohtuullisen matkan päässä Inkoosta tai työpaikastani Espoossa (Otaniemi). Pidempi välimatka ei ole este, mikäli sinulla on osaamista entuudestaan ja/tai runsaasti joustavuutta järjestelyn toimivuuden mahdollistamiseksi.