Xtravaschnauza B2-pentue, 2023

14.7.2023 Pitkästä aikaa kunnon lähikuvaterveiset pentusilta, tällä kertaa “metsälenkiltä” eli täältä omalta tontilta 🙂

13.7.2023 Pentujen rekisteröinti on valmistunut ja nyt he ovat virallisesti kunniallisia kansalaisia, mikrosiruja ja rekisterinumeroita myöten. Pentueen tiedot näkee täältä:

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=XTRAVASCHNAUZA&R=183.3

Huomenna pikkuiset tulevat luovutusikäisiksi Kennelliiton sitoumuksien näkökulmasta, eli täyttävät seitsemän viikkoa. Meillähän on aina se sama “kiva” lahja perjantaisin eli vanha kunnon matolääke. Lisäksi oli ajatuksena käydä Posion suurtapahtuman Muikkumarkkinan liepeillä, ei tietenkään stressaamassa pentuja isolla tapahtumalla vaan omasta aitauksesta ja kauempaa käsin ihmetellä markkinahulinaa. Muitakin suunnitelmia viikonlopulle on, katsotaan mitä kaikkea ehditään toteuttamaan ja mitä kameran kanssa.

11.7.2023 Tänään oli hurjan jännittävä aamupäivä, paitsi pennuilla niin ennen kaikkea kasvattajalla. Mahdolliset napatyrät, häntämutkat tai muut ilmeiset pikkuviat löytäisin toki pennuista itsekin, mutta sydänkuuntelu on aina ihan järisyttävän pelottavaa vaikkei meiltä koskaan ole pentu sille reissulle jäänyt – mahdollista se silti on.

Meillä oli upouusi eläinlääkäri kun olemme muut pentueet tarkistuttaneet Inkoossa. Muksut saivat Lapin lisää myös täällä lääkärissä, niin ihanasti pentuja lällytettiin ja käsiteltiin pitkän kaavan kautta. Olimme aikaisin aamulla heränneet juoksuttamaan pentuja pitkin pihaa, jotta ne olisivat lekurissa mahdollisimman väsyneitä ja kovin harmittomia he vastaanotolla olivatkin. Kun yhtä vuorollaan tarkastettiin ja sirutettiin, muut vetivät sikeitä kuljetusboksissa ja kun päästiin kotiin, ne kävivät äkkiä pissalla ja saman tien nukkumaan omaan aitaukseensa.

Summa summarum, meillä on täällä nyt tarkastettuna ja sirutettuna seitsemän priimaa pentua, ja tänään saadaan lapsukaisten rekisteröintikin sitten vireille!

(Kuvien julkaisuun vastaanotolta on eläinlääkärin ja hänen avustajansa lupa.)

10.07.2023 Meillä on ollut niin hektiset pari päivää, ettei tänään ole mitään erikoista ohjelmaa. Käytiin kyllä kuuntelemassa isojen rakennuskoneiden ääntä vähän kauempaa ja se etäisyys piisasi hyvin, oli nimittäin tosi jännittäviä, suorastaan vähän pelottavia ääniä. Yhdessä siitä kuitenkin selvittiin ja nyt onkin ollut kiva pitää hellettä varjossa ja keskittyä puutarhanhoitohommiin.

09.07.2023 Pentujen sosiaalistumisharjoitukset jatkuvat. Nyt käytiin kylillä ihmettelemässä pyöräilijöitä, mopoilijoita, turvallisen välimatkan päästä vieraita koiria ja tottahan vieraat ihmisetkin tulevat silittelemään kun levität pentuaitauksen keskelle puistoa ja pennut sinne. Tällainen treeni eli siis normaali jokapäiväinen elämä on hyvin tärkeää myös pennun luovutuksen jälkeen uudessa kodissa, mutta turvalliset ensiaskeleet on kiva ottaa sisarusten kanssa. On ihan kunnia-asia, että pennut eivät ole pullossa kasvaneita, mutta kaikkien pennunomistajien on hyvä ymmärtää että pennulle kaikki uudet kokemukset ovat aivan erilaisia, kun se kohtaa niitä ensimmäistä kertaa ilman sisaruksiaan. Eli pennuntahtisesti ja omistajan tukeen luottaen on piipertäjillä hyvä levitellä siipiään sitten loppukesästä.

Hännät heiluen ja reippaina meidän nöppöset otti kokemuksen vastaan, video on kuvattu ihan heidän ensihetkistään uudessa paikassa ja vieraassa aitauksessa.

7.7.2023 Aikuiset koiramme ajavat kukin omaa asiaansa pentujen kasvattamisessa, ja opettavat niitä “puhumaan koiraa”. Pentujen Pirjo-äiti ei ole toistaiseksi hermostunut pennuille mistään, ei edes siitä jos ne tunkevat sen ruokakupille (vaikka Pirjolle ruoka onkin pyhä asia). Kuka ihmeessä siis opettaa pennuille murinalla, mikä on koirakielessä “Ei käy!” No pentujen Mini-täti tietenkin. Mini oli aivan ihastunut pentuihin kun ne olivat vastasyntyneitä, ja olisi ihaillut niitä pentuaitauksen kaltereiden takaa ihan loputtomiin. Nyt kun pennuilla on hampaat ja ne ovat muutenkin ihan villieläimiä, Mini enimmäkseen katselee niitä rappusilta. Silloin kun se jalkautuu pentujen sekaan, se lähinnä murahtelee pentuja käskien niitä pois kimpustaan. Ja jos ei murahtelua uskota, Mini ärähtää ihan kunnolla ja tarvittaessa ottaa pennun niskasta (hellästi) kiinni – kyllä menee viesti perille. Useimmiten näitä viestejä opettaa kuusiviikkoiselle jo niiden oma emä, mutta kuten sanottua on Pirjolla pentujensa kanssa ihan lehmän hermot, eikä tältä vapaan kasvatuksen kannattajalta kyllä irtoa lapsosille yhtään poikkipuolista sanaa.

Viva, joka on itsekin vielä pentu, on puolestaan kunnostautunut pentujen erinomaisena leikkitätinä. Todella “pennuntasoisesti” se leikittää muksuja, ja jaksaa ihan loputtomasti osallistua niiden kanssa touhuamiseen. Se osaa hienosti varoa, ettei runno itseään paljon pienempiä, ja painituttaa pentuja käpäliä ja suuta käyttämällä tosi taitavasti.

Tänään pennut täyttävät siis kuusi viikkoa, ja tutuksi tullut synttärilahja on meillä siis matolääke. Pennut ovat syöneet matolääkkeitä Canex, Flubenol ja Welpan – näistä kaksi ensinmainittua ovat hyviä pentujen madotukseen jatkossakin uudessa kodissa. Koira pitää aina muistaa madotuttaa kaksi viikkoa ennen rokotuksia, eli vähintään kaksi madotuskertaa on luovutuksen jälkeen nopeastikin tiedossa (jos koiralla sattuu olemaan matoja, ei rokotuksella haettavat vasta-aineet välttämättä nouse). Koira pitää myös aina madotuttaa mikäli sille syötetään järvikalaa tai sen kanssa matkaillaan Suomen ulkopuolella.

5.7.2023 Jos turvallisen ulkoilun määritelmä on se, että kaikkia seitsemää pystyy yksinään pitämään silmällä yhtä aikaa, on sen aika nyt lopullisesti ohi. Parissa päivässä pennut ovat muuttuneet niin nopeiksi ja rohkeiksi, että leviävät metsän puolelle ihan miten sattuu ja sen jälkeen voi vaan kerryttää numeroita askelmittariin ja kulkea niiden perässä laskemassa seitsemään. Niiden kanssa on totta kai tosi hauskaa, mutta pitää alkaa myös ottamaan toinen “luokanvalvoja” näille välitunneille mukaan.

4.7.2023 Piiperöt kohtasivat nyt lyhyen ulkoilu-uransa ensimmäisen sadepäivän. Vähän mietin että mitäköhän tästä tykkäävät, mutta reippaasti käytti ulkoilu vaikka sade onkin aika reipasta.

3.7.2023 Pentuset pääsivät tänään vähän pidemmäksi aikaa leikkimään aikuisten koirien aitaukseen aikuisten leluilla. Ja sepäs olikin heidän mielestään mukavaa. Minä vässykkä asettelin lapsille erikseen hommatut puuvillaiset matot, että heidän olisi miellyttävämpää leikkiä isorakeisen soran sijaan puuvilla-alustalla. Riiviöt kintaalla viittasivat minun lavasteille ja rupesivat ensin leikkimään leluilla ja kun kaikilla värkeillä oli riittävästi saatu pelata, alkoi soran läpi kaivautuminen rappusten alle perustuksiin. Siitä se riita sitten tuli kun kasvattaja ei ollut laisinkaan sitä mieltä että talon perustuksiin kaivautuminen ja siellä jököttäminen on hyvä idea viisiviikkoisille ja maailman paras uusi leikki jäi sitten siihen.

2.7.2023 Eilen jäi blogi päivittämättä, kun meillä on ollut niin paljon ohjelmaa. Aloimme harjoittelemaan isojen koirien elämää käymällä ensimmäisellä autoajelulla. Maltillinen alle 10 kilometrin automatka tehtiin vanhempieni kesämökille, jossa tutustuttiin erilaisiin tavaroihin ja ympyröihin, sekä tavattiin vanhempieni koiria. Reippaasti pennut levisivät pihaan kuin rypälepommi, tutkiskelivat ennakkoluulottomasti paikkoja ja automatkailukin sujui hienosti.

Tänään puolestaan pennuilla kävivät ensimmäiset ihmisvieraat. Todella reippaasti joka ikinen pennuista kävi omalla vuorollaan tervehtimässä vieraita, vaikka enimmäkseen aika vietettiinkin omien sisarusten ja lelujen parissa. Tästä positiivisesta ja rauhallisesta ensikokemuksesta meidän on hyvä jatkaa seuraavat viikot erilaisia sosiaalistumisharjoituksia pentujen kanssa.

30.6.2023 Hyvää kesäkuun viimeistä päivää Studio Kirintövaarasta! Meidän nöppöset asettuivat ulkoilun jälkeen kauniisti kuvaan, vasemmalta oikealle “koodisto” vihreä, keltainen, valkoinen, Hilla, turkoosi, sininen, punainen. Tällaiset pentuekuvat ovat meille kasvattajina niitä parhaita muistoja, mutta voin vakuuttaa ettei niiden ottaminen ole kovin helppoa omapäisen pentulauman kanssa 🙂

Pennuilla on tänään viisiviikkoissynttärit ja lahjaksi tietenkin saivat makeaa matolääkettä!

29.6.2023 Tänä aamuna meitä odotti pentuaitauksessa ällistys, kun pennut olivat olleet koko yön kakkaamatta aitaukseensa :O On meillä toki ollut kakkavapaita pentuja aikaisemminkin, mutta yleensä se on tapahtunut varsin lähellä luovutusikää, ei koskaan alle viisiviikkoisten pentujen kanssa. Pennut menevät ensimmäisen kerran ulos aamulla hieman ennen seitsemää, ja viimeisen kerran saavat käydä iltapisulla iltakymmenen jälkeen. Yhteensä ne käyvät ulkoilemassa 8-10 kertaa päivässä. Ruokailut niillä on noin kello 07, 13 ja 17-18 aikaan, tuo viimeinen kiinteän ruoan ruokailu melko varhain juurikin siksi että ehdittäisiin tehdä hyvin hädät ulos ennen yötä.

Nyt ovat pennut saaneet myös tunnistepantansa joiden avulla on helpompi tunnistaa videoista ja kuvista kuka on kuka.

Tumma tyttö = vihreä panta
Sukkatyttö = punainen panta
Isompi keskivaalea tyttö = turkoosi panta
Pieni tyttö = valkoinen panta
Pieni keskivaalea = keltainen panta
Meidän Hilla on ilman pantaa, ja pojalla on sininen panta

28.6.2023 Tällä kertaa vähän videota sisätiloista. Ulkoilun jälkeen, kun pennut pääsevät aitaukseensa, on heillä monesti muutaman minuutin hässäkkä päällä ennen kuin nukahtavat unilleen. Tätä pentutelkkaria katselisi muuten paljon pidempään kuin ne jaksavat olla hereillä!

27.6.2023 Pienokaisemme olivat tänään viidakkoseikkailulla. Eikös näin pienelle varvikko käy ihan viidakosta? Söpöliinit tutkivat tosi reippaasti ympäristöä, ja erilaiset kuivuneet varvut ovat loistavia ikenien rahnuttamiseen, siellä taitaa hampaat kutitella sen verran että tuntuu mukavalta. Kiinteän ruokailun kertoja on tätä nykyä jo kolme päivässä, vaikka Pirjo vielä nassikoita syöttää myös. Kovin on pienten masutkin kasvaneet, nimittäin yhdellä ruokailukerralla menee jo 500 grammaa raakaruokaa ihan ikeniin ja palauttavat takaisin kiiltäväksi imeskellyn tarjoiluvadin.

26.6.2023 Tänään ollaan tutustuttu uudenlaisiin leluihin ja laajennettu reviiriä kaikin puolin. Ulkovesikuppia opittiin käyttämään oikeaan tarkoitukseensa sen sijaan, että sinne vaan kaatuiltaisiin rähmälleen. Ensimmäinen koiravieraskin pennuilla kävi, joskin vain Pirjolle hyvin tuttu vanhempieni pappakoira. Sirutusta ja eläinlääkärintarkastusta varten saatiin aika, joskin sen vuoro on vasta viikolla 28. Pentuarki rullailee siis omaan, kiireiseen tahtiinsa!

25.6.2023 Ensiulkoilu pihalla meni niin vauhdikkaasti, että siirryimme saman tien “metsälenkkeilemään” 😀 Ulkoilukerrat ovat todella lyhyitä, ja pennut eivät jaksa edes kymmentä minuuttia olla aktiivisia, mutta ulkoilukerrat palvelevat tulevaa merkittävällä tavalla. Kun pennut siirretään omasta aitauksesta vieraalle alustalle, ne hoitavat heti tarpeensa. Tätä käytöstä vahvistetaan kasvattajan työllä ja ahkerasti ulkoilutetut pennut saattavat olla luovutusiässä liki sisäsiistejä. Mitä ahkerammin pennut saavat tehdä tarpeensa ulos, sitä vahvemmin ne osaavat olla tekemättä niitä sisälle. Pidätyskykyä kun tämän ikäisillä ei juuri ole, pienellä pennulla sisäsiisteyden jatkuminen on omistajalle merkittävä mutta sinänsä helppo tehtävä. Aina kun on herätty, leikitty tai syöty on syytä päästää pentu asioilleen. Tämän lisäksi pennulle on hyvä tarjota mahdollisuutta käydä pisulla tiheästi, kehua pikapissoista ja palata takaisin siihen mitä oltiin aiemmin tekemässä – jotta kasvattajan luona opittu rutiini pysyy vahvana ja sisävahingot vähäisinä. Jotkut neuvovat opettamaan pennulle myös sisälle jonkin pissa-alustan, jota pentu oppii käyttämään, mutta itse suosin sitä että pennulle vahvistetaan johdonmukaisesti hätien tekoa pihalle.

Kuten kuvasta näkyy, meillä on ollut juhannuksena myös pientä trimmiharjoittelua eli ollaan treenailtu trimmikonetta ja saksilla siistimistä. Tämä taisi olla pentujen kolmas trimmi.

24.6.2023 Olimme ajatelleet, että ensiulkoilulla pennut lähinnä miehittäytyisivät pikku läjään ja turvautuisivat toisiinsa, mutta vielä mitä. Ne lähtivät muina naisina ja poikana tepastelemaan ulkoilumaton ulkopuolelle, soralle tutkimaan uusia muotoja ja alustaa. Saatiin ensimmäiset hädätkin tehtyä ulos ja ulkonahan myös ruoka maistuu itsestäkin paremmalta. Leluilla ei vielä alettu ulkona leikkimään, ympäristö oli niin uusi ja ihmeellinen ettei lelut jaksaneet vielä kiinnostaa.

22.6.2023 Hei me leikitään! Kuten sanottua, on leikkiminen vielä hieman tuollaista höperehtimistä, kun ikääkin tulee huomenna vasta sen neljä viikkoa. Mutta vauhti kiihtyy nyt päivä päivältä ja vaikka pennut eivät ole vielä montaakaan minuuttia kerrallaan aktiivisia, oppivat ne uusia taitoja koko ajan. Eri pentujen motoriset taidot kehittyvät eri tahtia, mutta isotkin erot tasoittuvat iän myötä. On esimerkiksi tyypillistä, että kevytrakenteinen pentu liikkuu nopeammin ja ketterämmin, kun taas vankemmat pennut ovat ajoittain kömpelömpiä aivan pikkupentuina. Pentujen väliset erot näissä kyvyissä eivät kuitenkaan merkitse käytännössä mitään, vaan yleensä luovutusikään mennessä pennut ovat hyvin samantasoisia. Lähipäivinä on luvassa Posiolle aurinkoa ja lämpimiä kelejä, joten alamme myös hiljalleen treenailemaan ulkoilua.

21.6.2023 Ollaan alettu treenailemaan lautaselta syömistä, ja se lähtee aina ihan hienosti käyntiin mutta kun ruokailu etenee, kyllä ennen pitkää joku keksii mennä uimaankin ateriaan. Koordinaatio ja kropanhallinta on sen verran alkeellisella tasolla, että porsastelu ja ruokaan nokalleen kaatuminen johtuu kerta kaikkiaan kehonhallinnan puutteista. Parin viikon päästä lautanen tyhjennetään kuin hyeenat, niin ei ole pelkoa sotkusta. Nyt toistaiseksi vielä enemmänkin treenaillaan ja närpitään hiljalleen. Aterioinnin jälkeen nuolevat jo nyt mielellään toistensa naamoja puhtaaksi ruoasta. Ollaan myös tutustuttu hiljalleen erilaisiin leluihin, mutta ne eivät vielä herätä samanlaista kiinnostusta kuin myöhemmin. Nyt innostaa enemmän vaikkapa sisaruksen korva kuin minun innoissani tarjoilemat kulkuspallot ja vinkulelut.

19.6.2023 No nyt on söpöä! Pennut tykkäävät kanan jauhelihasta kovasti, ja tällä kertaa videotervehdys tuleekin pentueen ainokaiselta pojalta, Xtravaschnauza Blackbeltilta. Jokainen pentu saa toki oman annoksensa, mutta jos kuvaan niitä syömässä porukalla saadaan lähinnä sekavaa videota seitsemästä pennusta luistelemassa jauhelihassa lautasen päällä. Näin on söötimpää.

18.6.2023 Nyt on vuoro taas “passikuvien”, olkaapa hyvät. Ovathan ne muuttuneet ihan kamalasti siitä kun edellisen kerran otettiin vastaavat!

Keskivaalea isompi tyttö

Keskivaalea pienempi tyttö

Pikkutyttö

Sukkatyttö

Tumma tyttö

Vaalea tyttö

Poika

17.6.2023 Pennuilla oli tänään varsinainen spa-päivä, kun niille tehtiin ensimmäinen pieni trimmaus ja lisäksi myös kynsienleikkuu. Trimmauskoneesta he eivät olleet kovinkaan vaikuttuneita, vaan pyllyjen, korvien ja poskien siistimisestä seurasi pentulaatikossa narinakonsertti 😀 Mutta niinhän se on että mikä nuorena naristen opetellaan, se vanhana taidetaan. Nyt he ovat oikeita söpöläisiä kun naamat on siistit ja pienet parranalutkin heillä kaulan siistimisen johdosta nyt on.

16.6.2023 Pentuset ovat jo kolme viikkoa vanhoja, ja tämän kunniaksi popsittiin ensimmäinen matolääkitys. Kiinteiden ruokien maistelu alkaa ihan pian, aloitetaan vähärasvaisella kalkkunan jauhelihalla ja melko nopeasti sen jälkeen siirrytään MUSH penturuokiin, joihin voi tutustua täällä. Ruokakaupoista (S- ja K-kaupoista) vastaava ja itse asiassa tavallaan vielä parempi vaihtoehto on täysin vitaminoitu MUSH Duo+. Myöhemmin uudessa kodissa nappulalla jatkavat pennut totutetaan myös korkealuokkaiseen teolliseen kuivamuonaan.

14.6.2023 Tänään tapailivat pentuset ensimmäisen kerran leikin tapaista. Videolla sukkatyttö vähän kokeilee pienemmän siskonsa höykyttämistä. Taustalla haukkuva koira on meidän Viva-pentu, joka ei pääse vielä pentuja tapaamaan vaan purkaa turhautumistaan aidan takana. Aamulla sen sijaan pentuja pääsi laatikon laidalta tapaamaan niiden Nacho-mummo. Pirjo salli oman äitinsä tulla pentuja katsomaan, ja tarkkaili hyvin rauhallisesti vierestä kun Nacho tervehti pentuja. Kaikki vierailut ja muiden koirien tutustumiset tapahtuvat siis meillä perheensisäisestikin hyvin varovasti, Pirjon ja pentujen omaan tahtiin. Kaikessa on tärkeintä ettei kukaan pennuista säikähdä tai Pirjo stressaannu. Nacho, pentuvieras ehdottomasti turvallisimmasta päästä, on itse tehnyt kolmet pennut ennen kuin jäi jalostushommista eläkkeelle ja oli aivan ihastunut pennuista.

13.6.2023 Tyttöjen pikku köllöttely- ja pulputusäänivideo tänään vuorossa. Kuvasin tosi tyhmästi kamera “väärinpäin” joten he näyttävät uhmaavan painovoimaa 😀 Älkää antako sen häiritä.

12.6.2023 Nassikat alkavat hiljalleen, mutta vain pieniä hetkiä kerrallaan, hakea uusia liikeratoja käyttöönsä. Tämän ikäisethän käytännössä nukkuvat tai vähintään lepäävät vielä 98% ajasta, mutta tyypillisesti syömisen jälkeen ne pogoilevat laatikossa hetkosen ja harjoittelevat raajojen käyttöä. Muuten köllötetään ja varmistutaan, että pysytään hylkeinä.

11.6.2023 Pari päivää päivitystauko muiden kiireiden vuoksi, mutta pentulassa jaksetaan edelleen hienosti. Tuntuu että pentuaika on yhtä odottamista, ensin sitä odottaa että ne syntyy, sitten odottaa että avaavat silmänsä ja nyt odotellaan, että tyypit ottaisivat jalat alleen ja rupeaisivat aktiivisemmiksi (olkoonkin, että silloin työmäärä alkaa kasvaa liki eksponentiaalisesti). Nyt kävi hyvä tuuri, kun satuin videoimaan tummaa tyttöä juuri kun hänellä oli makea uni päällä – saadaan katsella miltä näyttää ja kuulostaa kun pariviikkoinen uneksii jostain oikein jännästä.

8.6.2023 Kuvaterveisten vuoro. Pentue on tasoittunut kokojen puolesta entisestään ja ne pitää erottaa toisistaan “poissulkumenetelmällä” 🙂 Aivan mahdottoman suloiset söpöliinimme saavat kyllä myöhemmin myös tunnistepannat, jotta erilaisista ulkoilukuvista ja -videoista on sitten helppo jälkikäteen erottaa kuka on kukin.

7.6.2023 No nyt on ensimmäisellä pennuista silmät kunnolla auki, ja muutenkin liikehdintä ja äännähtely laatikossa lisääntyy kun näkö- ja kuuloaisti alkavat tulla hiljalleen pennuilla peliin. Kannattaa laittaa äänet päälle, niin saa vähän otetta 1,5-viikkoisen pennun ääniraidasta.

6.6.2023 Tänään oli kahdella pennulla toinen silmä hieman raollaan, ja voi miten ne tuntuivat heti paljon läheisemmiltä. Huomenna saadaan varmasti jo ensimmäisiä kuvia pennuista, joilla on silmät auki. Silmät ovat kuitenkin niin varovasti raollaan että tällä videolla se ei vielä näy.

5.6.2023 Nyt alkaa pennuilla olla lupaavasti silmäluomet turvoksissa niin kuin aina juuri ennen kuin silmät avautuvat, eivätkä enää niin litteästi ja tiiviisti kiinni. Joka kerta kun menen pentuja katsomaan, jännitän onko jollakulla jo toinen silmä ripsiraollaan (vaikka onkin vielä tosi varhaista availla silmiä). Sitten kun silmät ovat auki, saa niistä vähän monipuolisempia ja ilmeikkäämpiä kuviakin.

Viikonloppuna ohjelmassa tosiaan oli se ensimmäinen kynsienleikkuu. Kuulostaa ehkä turhalta, mutta kun pennut liikkuvat käpälien avulla itseään pentulaatikossa “raahaten”, tarttuvat leikkaamattomat kynnet ikävästi alustaan. Siksi jo aivan vastasyntyneiden kynsiä on lyhennettävä säännöllisesti ja viikottainen pieni lyhennys jatkuu mieluusti läpi koiran elämän. Kun kynsiä siistitään usein ja vähän kerrallaan, ne pysyvät kokonaisuudessaan lyhyempänä. Koirien välillä on kylläkin suuria eroja kynsien kasvutahdissa, joillakin tuntuu olevan pidemmät kynnet kuin verrokeilla leikkasi niitä miten usein tahansa.

3.6.2023 Nyt nukkumakuvia, ja tällä kertaa en edes yrittänyt saada heitä kaikkia kerrallaan samaan kuvaan niin saatiin viiksikarvantarkkoja lähiotoksia. Jos syntymäpäivän laskee päiväksi 1, tämä on nyt heidän yhdeksäs päivänsä ja kovasti odotan että heillä aukeaa silmät. Silloin he muuttuvat marsuista koiranpennuiksi! Niin, ja ovat vielä sen verran pieniä että eivät sotke eivätkä huuda, ei ole siis juurikaan hoitamista mutta niiden seurasta nauttimista on sitäkin enemmän. Otan siis juuri tästä ajasta kaiken irti.

2.6.2023 Tällä kertaa videolla, ja ihmiskäsi mukana niin saa vähän mittakaavaa siitä miten kovin pieniä he vielä ovat. Mukaan mahtui vielä maailman söpöin asia eli pikkupennun haukotus <3 Viikonloppuna olisi varmasti ensimmäisen manikyyrin aika.

1.6.2023 Seitsemättä päivää tässä maailmassa ja kuun vaihteen kunniaksi pennuista otettiin nyt ekat “passikuvat”. Tietyllä tavalla typerää kuvata, sitähän voisi ajatella että niistä jokainen näyttää ihan samalta. Mutta ensinnäkin minusta niistä jokaisen erottaa toisistaan vallan hyvin, ja minusta on kiva ajatella että sitten joskus luovutusiässä jokainen omistaja voi käydä täältä blogista hakemassa muistoksi kuvan juuri hänen omasta pennustaan, kun se oli viikon ikäinen. Pentu on pitkäaikainen perheenjäsen – miksei siitä voisi siis olla kuvaa vastasyntyneenä. Vaivaahan se vaatii kun jokaista kuvataan erikseen joten siksi en siihen kovin monta kertaa ryhdy! Kivoja muistoja nämä on silti <3

Keskivaalea isompi tyttö

Keskivaalea pienempi tyttö

Pikkutyttö

Sukkatyttö

Tumma tyttö

Vaalea tyttö

Poika

31.5.2023 Tänään on vuorossa pieni videotervehdys lapsukaisilta. Eron muutaman päivän takaiseen, ja pentujen kehityksen, huomaa selvästi!

Keksimme pennuille jo alustavasti viralliset nimetkin. Kuten aina, innoitus tulee maantieteestä, it-alalta ja katsomistamme elokuvista tai sarjoista. Pojan nimi on Blackbelt, tytöt puolestaan Brazen, Brunhilde, Banshee, Brainiac, Burgundy ja Belize.

30.5.2023 Pentulassa kaikki hyvin, pikku pullervot jämäköityvät päivä päivältä. Ollaan tehty alustatreenejä – vastasyntyneen pennun laskeminen hetkeksi erilaisille pinnoille kehittää tutkitusti aivoja. En tiedä onko sillä puolestaan mitään vaikutusta niiden pikkuruisiin aivoihin, eikä sitä asiaa ole tutkittukaan, mutta käytän myös erilaisia petimateriaaleja vuorotellen. Se antaa hössöttävälle kasvattajalle tunteen siitä, että tekee kaikkensa kun keksii omasta päästä tällaisia pseudohyödyllisiä juttuja joista ei ainakaan voi olla haittaa. 🙂 Kuvassa poika oikealla, muut tyttöjä.

29.5.2023 Neljäs päivä tässä maailmassa ja kaikki on edelleen tosi hyvin. Pennut kasvavat kohisten (vaikka en niitä vaivaudu punnitsemaan kun ovat olleet alusta pitäen selkeästi kasvu-uralla jokainen). Alkupäivien jatkuvan kitinän ja narinan sijaan ne nukkuvat hiljaisemmin, ja ovat myös pidempiä aikoja tyytyväisiä ilman tissillä roikkumista, kunhan sisarusten lämpöä ja läheisyyttä piisaa. Näitä unikasoja on vähän helpompi valokuvatakin kuin levottomasti ruokaa etsiviä täriseviä kalloja. Pirjo saattaa jo välillä tulla pentulaatikon ulkopuolelle ottamaan omaa aikaa, joskin vain ihan hetkeksi.28.5.2023 Pennut tulevat nyt kahden vuorokauden ikään, ja kaikki on paremmin kuin hyvin. Yhtäkään pentua ei ole kertaakaan tarvinnut nostaa syömään, vaan kaikki ovat alusta pitäen terhakkaasti käyneet maitobaarilla omin voimin. Syntyessään pentujen painot olivat 145-192 grammaa, joten oikein sopivan kokoisia. Kaksi tytöistä olivat ja ovat yhä silmämääräisesti aavistuksen pienempiä kuin muut, ja yksi niistä (ensimmäisenä syntynyt) on hieman ronskimpi kuin muut. Muilta osin ne ovat todella tasaisia, ei takakannuksia eikä häntämutkia – kaikin puolin mainio sakki.