Kevään luonnetestit

Kevään luonnetesteihin osallistui kasvateistani kolme koiraa. Pidän koirien testaamista erittäin tärkeänä kun arvioin jalostustyötä ja teen jatkosuunnitelmia. Siksi koiria pitäisi testata samoista linjoista mahdollisimman paljon, ja arvioida yksittäisten tulosten sijaan kokonaisuutta, ja sitä miten eri ominaisuudet muuttuvat linjassa.

LTE-tulokset on myös osattava yhdistää koiran normaaliarjen toimintaan – pelkkä testi ei kerro kaikkea koirasta, mutta sen mitä testi kertoo, se kertoo standardoidusti jokaisesta koirasta – ja tässä piileekin sen arvo. Jalostuksessa ainoa merkitsevä asia ei ole vain yhdistää mahdollisimman korkeita LTE-pisteitä saaneita koiria yhteen, vaan toisiaan täydentävien ja toisaalta niitä ominaisuuksia “paikkaamaan”, joita luonnetesti ei yksinkertaisesti paljasta. Hyvä esimerkki tästä on vaikkapa äänenkäyttö normaaliarjessa. Koira voi olla myös harrastustilanteessa eli reviirituella taistelutahtoinen, vaikka ei pystyisi tuomaan tätä esiin luonnetestitilanteessa. Nämä asiat on pystyttävä ymmärtämään ja yhdistämään siihen tietoon, jonka luonnetesti antaa. Luonnetesti on toimiva jalostuksen tukena, jos materiaalia eli testattuja koiria on mahdollisimman paljon – ei vain tiettyjä yksilöitä testeihin valikoiden, vaikka luonnollisesti painotus kannattaa pitää jalostukseen käytettävissä koirissa jos valita pitää.

Testitulokset kasvattieni osalta:

LT MVA, BALT, EE, LV & LT JMVA Xtravaschnauza Nextraordinary: +1b, +1a, +3, +2b, +1a, +3, +1, +3 = 172 p. ++

LT & LV JCH Xtravaschnauza Nuance: +1b, +1a, +1, -1, +1a, +2, +1, +3 = 125p. +++

C.I.B, FI, SE, BALT, EE, LV & LT CH, BALT, EE, LV & LT JCH, HeW-12, HeJW-12, LVJW-13 Xtravaschnauza Isobel: +1b, +2, +1, +2b, +1b, +1, +1, -1a = 81p. +++
 

Lämmin kiitos Nanna ja Anne, kun tuette pyrkimystäni saada mahdollisimman moni kasvattini luonnetestattua. Pidän yhä ylpeänä kiinni siitä, että suhteessa kasvatettujen pentujen määrään kasvattejani on testattu enemmän kuin kenenkään muun rotumme kasvattajan, ja tämä ei onnistuisi ilman ihania kasvatinomistajiani. Kiitos valtavasti N-pentujen “mummulle” Jasulle testien kuvaamisesta! Kaikki kuvat löytyvät täältä. Ja kiitos kuuluu myös Suomen kääpiösnautserikerholle. Luonnetesteihin on muuten yleensä todella vaikeaa päästä joten itselleni on mittaamattoman arvokasta että rotujärjestömme tarjoaa tämän mahdollisuuden rotumme edustajille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *