Terveystuloksia

Kuten olen sivuillani kirjoittanut, hyödynnän paljon geenitestejä. Se ei ole jalostustyöni pääasiallinen ohjaustapa, mutta se on tukena työssäni sairauksien vastustamisessa. Käytän tällä hetkellä PennGenin ja Optigenin laboratorioita. Geenitestejä ehkä tärkeämpiä ovat kliiniset terveystarkastukset ja viralliset terveystutkimukset. Kun kaikki koirasta eri testein ja tutkimuksin saatu data kootaan yhteen, ei voida tietää onko koira kelvollinen jalostukseen. Näiden parametrien avulla voidaan kuitenkin todeta että tietyltä osin joko esteitä tai rajoituksia ei ole. Toisaalta toivon, että tuleviksi pennunostajikseni valikoituu ihmisiä, jotka arvostavat pitkäjänteistä otettani perinnöllisten sairauksien vastustamisessa.

Sain tällä viikolla runsaasti lisätietoja potentiaalisten tulevien jalostuskoirien tilanteesta, ja uudet tulokset ovat kokonaisuudessaan tässä. Paitsi ison loven lompakkoon, nämä kaikki tiedot huojensivat kovasti mieltä. Listaan tähän vain tällä viikolla saadut tiedot, jokaisen koiran kohdalla sitä koskeva terveyskokonaisuus on sen omalla sivulla! Näiden tietojen perusteella voinkin alkaa jo lyömään lukkoon vuoden 2020 pentuesuunnitelmia, vaikka osasta koiria kerätään lisäinformaatiota vielä syksyn aikana lähinnä luuston osalta. Lisäksi esimerkiksi listassa viimeisenä olevaa koiraa ei ole tarkoitus pennuttaa vielä pitkään aikaan, mutta sen status näiden sairauksien suhteen mahdollistaa pitkän, rauhallisen urosharkinnan ilman että kyseisen nartun genotyypin statusta tarvisisi erikseen huomioida. Kyse on siis tältä osin myös vapautumisesta pitkäjänteiseen harkintaan.

BALT, EE, LT & LV JCH, EEJW-19, LVJV-19, TLNJW-19 Xtravaschnauza Umlaut
Silmät terveet (kaksi ylimääräistä distichiasis-ripseä)
Polvet 0/0
Sydäntutkimus: Normaali, ei sivuääniä
PRA B-tyyppi vapaa (normaali, ei-kantaja)

BALT, EE, LT & LV JMVA, LVJV-19 Xtravaschnauza Tangerine
Silmät terveet ilman lisähuomautuksia
Polvet 0/0

FI & EE MVA Xtravaschnauza Origin
Silmät terveet (yksi ylimääräinen distichiasis-ripsi)
Sydäntutkimus: Normaali, ei sivuääniä

Manit’s Love To Sininen Enkeli
Myotonia congenita N/N (normaali, ei-kantaja)
MAC 1-1 (normaali, ei-kantaja)